Geschreven door admin 14:00 Uncategorized

Wat trekt houtworm aan?

Verschillende soorten houtsnijkevers houden van verschillende houtsoorten. Sommigen geven de voorkeur aan zacht hout zoals den, spar en ceder. Terwijl anderen de voorkeur geven aan hardhout zoals eiken, essen en mahonie. Alle houtborende kevers houden van hout dat vochtig is, omdat het makkelijker te kauwen is! 

vochtig hout

De Gewone Meubelkever komt zowel in zacht- als hardhout voor. Hoewel het op veel plaatsen is gevonden, geeft het over het algemeen de voorkeur aan vochtige vloerplanken, zolderhout.  Vrouwelijke Meubelkevers hebben de neiging om hardhout te kiezen met een vochtgehalte van 28% of hoger om hun larven de beste kans te geven om zich tot volwassenen te verpoppen. Houtworm kan echter in hout leven tot een vochtgehalte van 12%. Hoe droger het hout wordt, hoe moeilijker het voor ze wordt om zich te voeden. 

Onbeschermd hout

Onbeschermd hout met weinig tot geen lak of beschermende afwerking heeft de voorkeur van houtborende insecten zoals houtworm. Dit komt omdat blootgesteld hout zonder vernis meer kans heeft om geknikt en ruw te zijn en daarom gemakkelijk om eieren in te nestelen vanuit een broedperspectief. Ten tweede betekent het ontbreken van een afdichtmiddelbescherming dat het voor pas uitgekomen larven gemakkelijk is om snel door het graan te boren. 

Van welke houtsoorten houdt houtworm niet?

Gewone Meubellarven eten alleen het buitenste deel of ‘spinthout’ van een boom. Dit komt omdat het meer voedingsstoffen bevat en gifvrij is, in tegenstelling tot het binnenste ‘kernhout’ van houtsoorten zoals dennen en eiken. Als uw meubelen zijn gemaakt van kernhout van goede kwaliteit, loopt u veel minder risico om een ​​houtwormplaag te krijgen. Spinthout is normaal gesproken lichter dan kernhout, zodat u kunt zien waar de risicogebieden zich bevinden.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Sluiten